Udskriv Tilføj bogmærke

Helle Okkels



Generationer:      Standard    |    Lodret    |    Kompakt    |    Felt    |    Kun tekst    |    Anetavle    |    Viftediagram    |    Medie    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Helle Okkels

    Familie/Ægtefælle/Partner: Mikael Schuldt. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. Thomas Schuldt

Generation: 2

  1. 2.  Bent Okkels

    Bent blev gift med Bente Nielsen. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 3.  Bente Nielsen
    Børn:
    1. 1. Helle Okkels
    2. Per Okkels
    3. Lars Okkels


Generation: 3

  1. 4.  Lorens Peter Christiansen

    Lorens blev gift med Ruth Okkels [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 5.  Ruth Okkels
    Børn:
    1. 2. Bent Okkels


Generation: 4

  1. 10.  Aage Okkels blev født den 20 okt. 1893 i Nyborg (søn af Lars Martinus Okkels Jensen og Mariane Else Marie Jensen); døde den 09 jul. 1977 i Holstebro.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Overlærer
    • Reference: 149,241-243
    • Bopæl: Adresse:
      Nørre Boulevard 11
      Nakskov, 4900

    Notater:

    Aage Okkels tog Realeksamen i Nyborg 1911 og Lærereksamen i Jelling 1918. Han giver selv følgende Levnedsbeskrivelse:

    "Jeg var derefter Lærer ved Aabybro Mellem- og Realskole fra 1. august 1918 til 28. februar 1919. - Efter et kort Ophold som Vikar i Vangede, Gentofte, blev jeg ansat ved Rødding private Realskole, som imidlertid først kunde begynde 1. Oktober 1919. I Mellemtiden var jeg blevet gift i Hellerup den 9. Marts 1919, og min Kone, Clara Kirstine, født Jørgensen, Nyborg, og jeg fik altsaa vort første Hjem i Rødding, Sønderjylland, og oplevede Genforeningen den 10. Februar 1920, et uforglemmeligt Minde, ikke mindst Afstemningsfesten om Aftenen var gribende skøn. Naar de voksne Sønderjyder med Taarer i Øjnene mindede deres Sønner, som var faldet, lyste deres Øjne af inderlig Lykke, hver Gang de bekræftede deres Kærlighed til deres gamle Fædreland Danmark.

    Vi blev i Rødding i 8 Aar, og det blev en aandelig rig Tid, hvor vi lærte mange af de gamle sønderjydske Ledere at kende, idet Hjemmene aabnede sig for os, ligesom det ogsaa fik stor Betydning for os, at vi i Rødding Frimenighed og paa Rødding Højskole mødte det grundtvigske Menighedsliv og Livssyn.

    Fra 1. April 1927 flyttede vi paa Opfordring af min Broder, Frede, til Løkken Realskole, som var en Filial af Aabybro Realskole. Her levede vi 7 lykkelige Aar. Arbejdet i Skolen formede sig i harmonisk Samarbejde med Hjemmene. Interessant var Mødet med Vendelboerne og især med Fiskerbefolkningen, det store Hav og den ejendommelige Natur. Lykkeligst var vi i den store grundtvigske Venneskare, der samledes rundt om i Hjemmene.

    Da Landbrugskrisen satte ind, dalede Elevantallet saa stærkt, at jeg fandt det rigtigst at bryde op, og jeg søgte og fik Andenlærerembedet i Bov, som jeg tiltraadte 1. Marts 1934. Det var netop i de bevægede Dage, da Nazisterne og Hjemmetyskerne rejste Kravet om en Grænseflytning. Selv om vi ogsaa der fandt mange gode Mennesker, følte jeg mig ikke glad for Arbejdet i Skolen og fik Førstelærerembedet i Vilsbæk, Holbøl sogn, som jeg tiltraadte 1. August 1937.

    Elevantallet i Vilsbæk Skole var kun 40-45, fordelt på 2 Klasser. Til Skolen var knyttet en Lærerinde, og Skolearbejdet var derfor let. - Jeg var første danske Lærer efter 1864. Det nationale Kulturarbejde, jeg påbegyndte med Møder i Skolen, vandt stor Tilslutning, og selv om der var en del Nazister blandt Forældrene, gik Arbejdet udmærket indtil Julen 1943, selv om der indtraf et Omslag efter 9. April 1940, der gjorde Arbejdet Vanskeligere. - Men da et overvejende Flertal blandt Forældrene med 3 af Skolenævnets 5 Medlemmer i Spidsen i Julen 1943 sendte deres Børn til den tyske Privatskoles Julefest, var et Brud mellem Befolkningen og mig uundgaaelig. - Nogen Tid før havde jeg paa Opfordring af Dr. med. Lorentzen, Bov, organiseret en Modstandsgruppe. Og den 6. Januar 1944 maatte vi hjælpe 2 Sabotører, der var forfulgt af Gestapo efter den mislykkede Sabotage i Aabenraa Natten mellem 5. og 6. Januar. Vi levede fra da af i et spændt Forhold til Befolkningen, stadig truet af at blive angivet til Gestapo og arresteret. Den 15. April 1945 maatte jeg gaa "under Jorden", og den 16. April tog tysk Militær Skolen i Besiddelse og internerede min Kone som Gidsel. - Befolkningen viste sit fjendtlige Sindelag mod os, og der organiseredes en privat Aktion mod mig, der resulterede i, at jeg Natten mellem den 23. og 24. April 1945 blev taget paa Sengen af 4 pistolbevæbnede Tyskere paa Gaarden "Buskmose", hvortil jeg var taget. Det lykkedes mig imidlertid at overbevise Tyskerne om, at jeg ikke var den eftersøgte Lærer, men Regnskabskonsulent Niels Nielsen, saaledes som mine Papirer lød paa. - Jeg flygtede derefter nord på og fandt i Egtved et Skjul til Kapitulationen. Den 9. Maj vendte jeg hjem, og efter et kort Besøg ved min Gruppe i Krusaa vendte jeg tilbage til Skolen for at genoptage min Skolegerning.

    I Begyndelsen gik det godt, men da jeg af en tidligere Faarhusfange blev beskyldt for at have anmeldt en dansk Mand som Værnemager, lykkedes det - skønt Beskyldningen var fuldkommen usandfærdig - mine Fjender at samle den største Del af Befolkningen mod mig. Man tog Børnene ud af Skolen og klagede til Direktionen, og da jeg ikke fandt den forventede Støtte hos Skoledirektionen, mente jeg det nødvendigt at flytte og kom på den Maade til Nakskov private Realskole i November 1945, hvor jeg har virket siden."

    Aage blev gift med Clara Kirstine Jørgensen den 09 mar. 1919 i Hellerup Kirke. Clara (datter af Niels Jørgensen og Laura Kathrine Nielsen) blev født den 02 jul. 1896 i Nyborg; døde den 22 jan. 1978 i Holstebro. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 11.  Clara Kirstine Jørgensen blev født den 02 jul. 1896 i Nyborg (datter af Niels Jørgensen og Laura Kathrine Nielsen); døde den 22 jan. 1978 i Holstebro.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Reference: 149

    Børn:
    1. Else Okkels
    2. 5. Ruth Okkels
    3. Frede Okkels blev født den 22 nov. 1922 i Rødding; døde den 22 sep. 1995 i Padborg.
    4. Gunnar Okkels
    5. Svend Aage Okkels
    6. Kirsten Marie Okkels blev født den 09 feb. 1931 i Løkken; døde den 12 jan. 1971.
    7. Aksel Okkels blev født den 26 okt. 1935 i Bov; døde den 29 maj 1997.