Jens (Lundgård) Christensen

Mand 1793 - 1868  (75 år)


Personlige oplysninger    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Jens (Lundgård) Christensen 
  Født 1793  Lundgaard, Gjellerup Sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Køn Mand 
  Dåb 11 aug. 1793 
  Beskæftigelse Gårdejer 
  Reference 27,32 
  Død 08 maj 1868  Birk Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
  Notater 
  • Jens Christensen er født på Lundgaard i Gjellerup. Ved sin dåb, hvor han opkaldes efter sin farfar, bæres han af Anders Ollesens kone i Fjederholt. Fadderne er Olle Gravsen af Lundgård, Niels Jensen samme sted, Anders Ollesen (barnets morbror) fra Fjederholt, Trouls hans kone i Lundgård og Olle Gravsens datter samme sted. Livet igennem bliver han kaldt Jens Christensen (Lundgård) efter sit barndomshjem.
   Jens bliver viet med Ellen Margrethe Pedersdatter den 18. oktober 1823 i Gjellerup sogn. De får kun et barn, Ane Jensdatter.
   Han overtager Meldgård (senere kaldet Margrethelyst) efter sin svigerfar, Peder Rasmussen, og får skøde på gården den 17. juni 1828 mod at yde svigerforældrene aftægt.
   Hans oldebarn, Jens Okkels Birk (1876-1952), fortæller om ham:
   Jens Christensen var af Natur helt modsat sin Hustru Ellen Margrethe. Men netop derfor kan det være, de var lykkelige. Det er i hvert Fald ikke meddelt mig, at det modsatte var Tilfældet. Med Jens Christensen kom der en tiltrængt Kraft ind i Slægten. Af Skikkelse stor og kraftig og noget rubust af Natur, men vistnok ikke mere end den iboende Kraft skulde have Udløsning for. Der fortælles om ham, at da de vanskelige Aar kom med Statsbankerotten i 1814, blev han sat ud at tjene, fordi Forældrene ingen Penge havde at betale Skatterne med. Han kom til at tjene hos Amtmanden i Ringkøbing som 2den Karl. Amtmanden havde en Forkarl, som var noget selvbevidst og vigtig anlagt, og som ingen ret godt kunde lide. En Dag, da de var i Engen for at slå med Høle, kommer Forkarlen i Tanker om, at nu skal Andenkarlen rigtig pines, men Jens Christensen gik så haardt på, at han slog Forkarlen ud af skaar. Da de saa kommer hjem og om Aftenen er kommet til Sæde i Folkestuen, vil Forkarlen hævne sig og give ham Prygl, men der traf han sin Overmand, idet Jens Christensen stoppede Forkarlen under Bordet. Siden den tid havde de det godt sammen.
   Også sine Sognefolk kunne Jens Christensen tæmme, hvis de rakte næsen for højt i vejret. En myndig mand.
   Gården, kaldet Meldgaard, brændte den 7. maj 1839. Ogsaa dengang var der noget, der hed Hovedrengøring, og netop den Dag skiftede de Sengehalmen, og idet de bærer Halmen forbi Ildstedet ud i Svinestien, må der være fulgt nogle Gnister eller Gløder med. På det sted var det Ilden brød ud. Det var stærk Blæst, indtil Storm, og paa et Øjeblik var Gaarden omspændt af Flammer. Margrethe og hendes Halvsøster var nær indebrændt ved at redde Kreaturerne, og de fandt kun Udgangen ved at føle sig til rette og traf her på en Haspe i stalddøren. Så vidste de, hvor de var. Denne Haspe satte Jens Birk (Jens Christensens barnebarn) i Stalddøren, da han bygged Huset om.
   Denne dag brændte 3 Gaarde, begge Meldgaarde og den ene Vestergaard samt 2 Huse. Gaardene lå så tæt sammen, at der knap kunde køres med en Gødningsvogn imellem dem. Det blev Anledningen til, at alle 3 Gaarde blev flyttet op på Marken, hvor de nu ligger i en passende Afstand. I min Drengetid og vistnok endnu kaldes Marken, hvor Gaardene lå før Branden, for "Gårdspladsen".
   Det bemærkes, at den dag Gaarden brændte, gik Ægteparrets eneste Barn Ane Jensdatter (Okkels Birk's bedstemor) og harvede med en Hest og en Stud. Det var dengang.
   I 1846 afstår han gården til sin svigersøn Jens Jensen Okkels.
   Jens bliver enkemand i 1858.
   Jens Christensen (Lundgård) dør 1868 - 75 år gammel - i Birk.
  Person-ID I856  Okkels
  Sidst ændret 22 aug. 1999 

  Far Christen Jensen,   f. 1762, Lundgård, Gjellerup Sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 13 nov. 1849  (Alder 87 år) 
  Mor Anne Olufsdatter,   f. 1770, Fjederholt Vestergaard, Rind sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 28 jul. 1847, Lundgaard, Gjellerup Sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 77 år) 
  Gift 11 aug. 1791  Rind Kirke Find alle personer med begivenheder på dette sted  [2
  Familie-ID F328  Gruppeskema  |  Familietavle

  Familie Margrethe Pedersdatter,   f. 1797, Meldgård i Birk, Gjellerup Sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 19 apr. 1858, Birk, Gjellerup Sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 61 år) 
  Gift 18 okt. 1823  Gjellerup Sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted  [3
  Børn 
   1. Ane Jensdatter,   f. 05 aug. 1824, Gjellerup Sogn Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 10 nov. 1896, Vester-Birk Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 72 år)
  Familie-ID F283  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Kilder 
  1. [S1] Anetavle for Okkels Birk udarbejdet 1943 ved Personalhistorisk Institut, PI43.

  2. [S2] Dine jyske rødder af Nik Okkels. Udkast dec. 1997, NIK97 (s. 4.06).

  3. [S2] Dine jyske rødder af Nik Okkels. Udkast dec. 1997, NIK97 (s. 4.01).